Google+ Google+

joi, 17 iulie 2014

17 iunie: Primul zbor al lui Aurel Vlaicu de pe Dealul Cotroceni

Nu multi oameni stiu, dar astazi se implinesc 104 ani de la primul zbor al lui Aurel Vlaicu, unul dintre pionierii aviatiei romanesti.

Primul zbor al lui Aurel Vlaicu pe Dealul Cotroceni


Astfel, in data de 17 iulie 1910, Vlaicu 1 se ridica la 3-4 metrii deasupra solului si reusea sa pleneze pe o distanta de cca 40 de metrii pe dealul Cotroceni.

Pe 23 iulie va urma un al doilea zbor in care Vlaicu 1 se va ridica la cateva zeci de metrii deasupra solului si va reusi sa zboare cca 4 km.

Cel de-al doilea zbor al lui Aurel Vlaicu pe dealul Cotroceni

Succesul zborurilor avute in continuare ii va aduce pe 27 septembrie 1910 propunerea venita din partea Ministerului de Razboi de a participa la exercitii militare, misiunea sa fiind aceea de a duce in zbor un mesaj de la Slatina la Piatra Olt. In acest fel Romania devenea a doua tara din lume, dupa Franta, care folosea un avion in scopuri militare.

Zborurile sale si colaborarea cu armata s-au inmultit ulterior.

In imaginea de mai jos, realizata pe campul de la Cotroceni in data de 16 august 1911 il putem vedea pe Aurel Vlaicu impreuna cu lt. Gheorghe Negrescu si alti alte cadre militare. Langa volanul aeroplanului se afla mecanicul Ion Ciulei iar in capatul aeroplanuluimecanicul Pascu.

Aviatorul nostru urma sa zboare spre Blaj.

Aurel Vlaicu 2 la Cotroceni

Cu toate ca aviatorul nostru isi are chipul pe bancnota de 50 de lei, putini sunt cei care isi aduc aminte de eforturile sale in dezvoltarea aviatiei si probabil si mai putini sunt cei care stiu ca astazi este o zi istorica pentru aviatia romana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+