Google+ Google+

sâmbătă, 24 mai 2014

Inundatiile din Galati 1897

Inundatiile din Galati 1897

Cea mai mare amenintare pentru orasele situate de-a lungul fluviilor este de obicei apa. Galatiul nu a facut exceptie iar in 1897 apele s-au revarsat cu toata furia. Orasul nu era aparat de diguri in acea perioada, motiv pentru care la o crestere substantiala a apei orasul a fost luat pe nepregatite.
Cea mai afectata parte a orasului a fost asa zona numita "Valea Orasului", care insemna aproximativ un sfert din oras. Ca si amanunt inedit ar trebui mentionat ca nu au fost mentionate victime. Motivul? Mai toata lumea din acea zona a orasului detinea barca.
Inundatiile din Galati 1897 - Negroponte

Ziarele vremii nu au contenit cu povesti legate de aceste inundatii. Astfel, ziarul Epoca din Bucuresti poveste urmatoarele: „Din Galaţi ni se scrie că Marţi, 1 Iulie1897, pe la orele 4, un dl. Corban, originar de prin judeţul Tecuci, îmbrăcat într’un costum cât se poate de escentric: mantilă vişinie, pantaloni în bottari, plete haiduceşti şi şapcă de jocher în cap, s-a presentat la Primăria Galaţi, însoţit de fiica d-sale, şi a cerut voie a distribui bani femeilor inundate cari se găseau prin curte…"


Strad Portului inundata

In imaginea de mai sus spre exemplu poate fi vazuta strada Portului inundata, cladirile din dreptul Bursei si debarcaderul vaporului Galati - Braila.

Ar trebui mentionat de asemenea ca inundarea Galatiului din 1897 a fost primul astfel de eveniment surprinsa de camera de filmat. Documentarul, realizat in 4 parti, a fost filmat in data de 20 iunie 1897 de catre Paul Menu (1876 - 1973), optician si fotograf de origine franceza care lucra pentru Fratii Lumiere (cei carora li se atribuie inventarea aparatului de filmat). Din pacate filmul nu este disponibil pe internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+