Google+ Google+

duminică, 13 aprilie 2014

Uriasul oltean Gogu Stefanescu


Am dat intamplator peste imaginea de mai sus. Este vorba despre Gogu Stefanescu, supranumit Uriasul, cel care la varsta de 20 de ani atingea o inaltime de 242 cm si o greutate de 183 kg.

Gogu Stefanescu sau Gogea Mitu (numele sau de scena) a fost o adevarata vedeta a perioadei interbelica.

Nascut intr-o familie saraca de tarani din comuna Marsani din Dolj, avand alti 10 frati a manifestat tendinte de gigantism inca de mic.

La 17 ani s-a hotarata sa plece cu un circ praghez care calatorea prin Europa, fiind una dintre atractiile circului. Se poveste ca putea indoi bare de fier cu mainile sau ca atingea felinarele de pe strazile orasului cu mana. Dupa ceva vreme petrecuta cu trupa pragheza gaseste un contract mult mai bun la faimosul Circ Globus din Monaco.



In timp ce se afla in Bucuresti, uriasul oltean se intalneste cu un promotor de gale de box pe nume Umberto Lancia (italian dupa nume, dar nascut si crescut in Bucuresti) in timpul unui targ din Obor. Acesta a reusit sa il convinga sa pe Gogea sa lupte. Mai intai l-a luat la Craiova pentru a-l invata sa lupte. In lipsa unor adversari care sa vrea sa lupte cu olteanul el a fost primul sau partener de box, intr-o lupta la care au asistat aproximativ 3.000 de oameni.

Primul sau meci la profesionisti a avut loc cu campionul de la categoria super-grea din Italia, boxerul Saverio Grizzo, pe care il invinge prin knock out. Urmeaza o lupta cu George Godfrey, fost campion la categoria IBU, la randul sau un urias de 2,02 m inaltime, care experimentat fiind il invinge pe roman.

Isi ia revansa in fata lui Dumitru Pavelescu, campionul roman la categoria super grea.


Pleaca apoi intr-un turneu prin lume unde isi invinge adversarii fara drept de apel. Nu isi uita insa originile si trimite bani acasa (localnicii povestesc de saci de bani trimisi acasa).

Sanatatea sa are insa de suferit din cauza drumurilor lungi, a programului si a conditiei sale (gigantism). Se alege cu o boala la plamani care recidiveaza in iunie 1936, in timp ce se intorcea in Bucuresti de la Istanbul.

Nu a mai apucat sa se intoarca in Marsaniul natal pentru ca este rapus pe neasteptate de tuberculoza. Familia acuza medicii de neglijenta si invoca un complot pentru a-l dobori pe uriasul oltean, insa explicatia pare a fi simpla: tuberculoza contractata in copilarie, urmata de programul extenuant si de recidivia din anul anterior.

 Nu multi oameni stiu insa de el astazi, desi a fost mai inalt decat o alta vedeta gigant a Romaniei (Ghita Muresan) iar soarta sa a fost mult mai controversata.
Gogu Stefanescu, sau Gogea Mitu a ramas in legendele localitatii si in inimile romanilor chiar si dupa moartea sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+