Google+ Google+

miercuri, 20 noiembrie 2013

Politica economica a Romaniei interbelice

Am inceput recent sa rasfoiesc o carte de economie avandu-l drept autor pe Virgil Madgearu. Daca nu stiti cine a fost Virgil Madgearu va poate ajuta google cu o cautare simpla.

Cartea se numeste "La politique economique exterieure de la Roumanie" si este interesanta pentru ca reprezinta o sinteza a politicii economice a Romaniei (Mari) din perioada 1927 - 1938.

Iata cateva remarci interesante:

Balanta comerciala a Romaniei in aceasta perioada evidentia din cate se pare:

  • un excedent de produse agricole (vegetale si animale), de combustibil (petrol si gaze) si de lemn. Altfel spus acestea erau produsele exportate de catre Romania.
  • un deficit de materii prime pentru industria textila (bumbac in special), dar si mai important un deficit de materii prime pentru industria metalurgica. Altfel spus, acestea sunt produsele pe care Romania era nevoita sa le importe. 
Cand vine vorba de evolutia exporturilor, aflam ca exportul a crescut in perioada 1927 - 1938 ca urmare a cresterii productiei petroliere. Variatiile anuale ale exporturilor erau cauzate exclusiv de exporturile de produse agricole. De asemenea exporturile de produse animale si de lemn cunosteau variatii ciclice.

Referitor la importuri, aflam ca acesteau se aflau la un nivel ridicat pana in 1928. In anul urmator insa din cauza Marii Crize si a limitelor la import impuse de guvern importurile au cunoscut o scadere puternica. Indicele importurilor a scazut de la 152,4 in 1921 la 54.4 in 1937. Din pacate autorul nu precizeaza si care este baza de referinta a acestui indice. In orice caz, este vorba de o scadare la 1/4 din valoarea din 1921. 
Importurile ramase constau in special in mijloace de productie, dar si materii prime si semifabricate.

Interesant este ca aceeasi soarta se profileaza pentru Romania si in anii urmatori. Vom asista probabil la o crestere masiva a exporturilor de produse agricole, pe fondul cresterii investitiilor straine in agricultura. De asemenea viitoarele exploatari de gaze de sist si de petrol pe platforma continentala vor transporta Romania intr-un exportator de resurse naturale, intocmai cum era aceasta in perioada interbelica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+