Google+ Google+

luni, 21 octombrie 2013

Vizita ultimului Tar al Rusiei in Romania

O carte postala de epoca ce reproduce o imagine cu Regele Carol I al Romaniei (dreapta imaginii), Principele (pe atunci, dar viitor rege) Ferdinand si Tarul Rusiei Nicolae al II (centru). Cel mai probabil imaginea dateaza din timpul vizitei Tarului Nicolae din 1914 la Constanta (a se vedea pe fundal Marea Neagra). Fotografia este realizata pe Pavilionul Reginei, cunoscut in timpul epocii drept "Cuibul Reginei".
Vizita a avut loc in data de 14 iunie conform noului calendar (in unele texte se mai face referire la data de 1 iunie, dat fiind utilizarea calendarului iulian sau gregorian), Tarul Rusiei fiind insotit de catre Tarina Alexandra Feodorovna, şi cei cinci copii ai lor, marile ducese Olga, Tatiana, Maria, Anastasia, şi ţareviciul Alexei. Pe langa Regele Carol si Printul Mostenitor Ferdinand la eveniment au mai participat si (Viitoarea Regina) Maria, sotia lui Ferdinand, care era verisoara de gradul II a Tarului Nicolae. De asemenea a fost prezent din familia regala romana si Printul (si el viitor rege) Carol al II-lea.

Vizita ultimului Tar al Rusiei in RomaniaIata ce relata ziarul Dobrogea Juna despre aceasta vizita:

"Bricul Mircea, aflat în rada portului, a salutat sosirea escadrilei ruse prin 31 de lovituri de tun. Şase aeroplane se înalţă deasupra mării.La intrarea în port, yachtul Standard a fost pilotat de personalul român, iar operaţiunile de acostare au fost executate sub conducerea căpitanului Botez-Jean Bart, cu o precizie remarcabilă.
Alaiul a fost condus spre pavilionul reginei şi nici unui ministru nu i s-a permis să asiste la întrevederea celor doi şefi de stat, întrucât vizita a fost de la început declarată ca având un character intim.
Marea ducesă Olga, cu un aparat de fotografiat, a imortalizat secvenţele memorabile. Cu acest prilej, s-a turnat şi primul film documentar.
Primarul Constanţei, Virgil Andronescu, oferă oaspeţilor pâine şi sare de pe o tavă din aur masiv, comandată special pentru eveniment. Tava are marca oraşului şi inscripţionat România, iunie 1914.
Alaiul pleacă spre catedrală, asistă la un ceremonial religios, ţinut de un sobor de preoţi, condus de episcopul Nifon. După terminarea slujbei, atât familia regală rusă, cât şi cea română, s-au miruit la iconostas, sărutând o icoană a Sfântului Nicolae şi o cruce din aur, care apoi, aşezate într-o cutie din catifea, au fost dăruite ţarului.
Seara, dejunul a fost dat la Cazino de către I.C. Brătianu, preşedintele Consiliului de Miniştri. Ţarul a oferit numeroase medalii şi ordine. La ceremonial a participat şi primarul Mangaliei, Nicolae Roşculeţ. Poate că în discuţiile intime dintre cei doi suverani, Mangalia să fi fost inclusă în jocurile politicii militare.
Vizita ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei sale la Constanţa, în anul 1914, discuţiile cu regele Carol I şi primul ministru I.C.Brătianu, au reconfirmat noua orientare în politica externă a ţării noastre.”


Discutiile dintre cele doua parti aveau loc in conditii vitrege, Primul Razboi Mondial urmand sa izbucneasca pe 28 iulie. Mai mult la 17 iulie 1918 Tarul si familia sa urmau sa fie asasinati de catre bolsevici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+