Google+ Google+

joi, 13 iunie 2013

Prefectura judetului Roman

Prefectura judetului Roman

Cladirea prefecturii din Roman la inceputul secolului XX. As remarca de asemenea si femeile imbracate in costum popular de pe trotuar.

In ceea ce priveste prefectura, cei mai tineri s-ar putea simti dezorientati. Ce cauta prefectura in Roman? E simplu, orasul Roman a fost, la un moment dat, resedinta de judet a judetului Roman. 

Acesta numara 151.918 locuitori la recensamantul din 1930, respectiv un numar estimat de 170.005 locuitori in 1937 si avea o suprafata de1.880 kilometrii patrati.
Judetul era unul relativ mic raportat la celelalte unitati administrativ teritoriale, fiind pe locul 49 din totalul de 71 de judete interbelice, numarand doar doua (apoi trei) plasi (o unitate administrativa ce nu mai exista in prezent, care reunea mai multe comune si orase).

Judetul era strabatut pe linia Nord-Sud de o cale ferata care unea Bucurestiul si sudul Regatului de Nord (Cernauti), beneficiind de servicii postale (3 oficii PTT: Roman, Bacesti si Damienesti, un oficiu balnear la Strunga si o gara cu serviciu postal la Halaucesti), dar si oficii telefonice la Roman, I. Gh. Duca, Bacesti, Damienesti, Galbeni si Mircesti.

Pentru amatorii de istorie, cred ca ar trebui precizat ca exista, pe langa alte banci si Banca Romanului.

 Judetul a disparut insa odata cu reforma administrativa initiata de guvenul comunist in 1948 (sper sa nu ma insel), aparand astfel judetul Neamt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Google+